Skip to main content

Торта с пандишпанов блат и крем „Ванилия“

Необходими Продукти:

за пандишпановия блат:
6 яйца
140 г брашно
120 г пудра захар
кората от 2 лимона
1 ванилия
1 бакпулвер
олио за намазване на формата
за крем „Ванилия“:
1 л прясно мляко
200 г захар
90 г брашно
8 яйца
180 г краве масло
1 шушулка ванилия
за карамеления сироп:
200 г карамелени бонбони
100 мл ликьор
сокът от 2 портокала
за украсата:
150 мл сладкарска сметана
8 белтъка (от яйцата за крема)
150 г захар
200 г филирани бадеми
пудра захар за овалване на бадемите
 
 
Яйцата за блата се разбиват със захарта, докато сместа побелее. Корите на лимоните се настъргват на ситно ренде и заедно с ванилията се слагат в яйчената смес. Брашното се пресява и постепенно се прибавя. Слага се и бакпулвера. Бърка се непрекъснато до получаване на гладко тесто. На дъното на формата се слага хартия за печене, а стените й се намазват с олио. Тестото се изсипва във формата и се пече на 180 градуса за около 30 минути. 
Кремът се приготвя, като жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват. Добавят се брашното и 100 мл от млякото. Сместа се бърка до хомогенизиране. Останалото прясно мляко се загрява в тенджера. Добавят се захарта и ванилията. Когато млякото се сгорещи и захарта се разтопи, се изважда шушулката ванилия и малко от млякото се сипва при яйчената смес. Разбърква се, за да се изравнят температурите. След това яйчената смес се сипва постепенно в тенджерата и се бърка непрекъснато до сгъстяване. Когато кремът е готов се прецежда, слага се в купа и се завива с прозрачно фолио, за да не хване коричка. Оставя се да се охлади. Маслото се оставя на стайна температура да омекне и когато кремът изстине, се добавя на части при непрекъснато бъркане. 
Сокът от портокалите, карамелените бонбони и амаретото се слагат в касерола на бавен огън, докато се разтопят бонбоните. Сиропът се оставя да се охлади.
Сметаната за гарнирането се разбива с телена бъркалка и се слага в хладилник да се охлади. Бадемите се мокрят с вода и се овалват в пудрата захар. Слагат се върху хартия за печене и се пекат в загрята на 160 градуса фурна до зачервяване. Когато блатът се изпече, се оставя да изстине напълно. След това се разрязва на две части. Едната част от блата се слага във форма за торта и се сиропира с 4–5 с. л. от карамеления сироп. Слага се крем и отново блат. Завършва се с малко крем, който се заглажда с нож. Тортата се слага в хладилник да стегне за около 1 час. След това по стените се намазва със сметаната. По нея се налепват бадемите.

Comments