Skip to main content

Торта Павлова

 Необходими продукти:
за основата:
250 г пудра захар
6 белтъка
1 с. л. бял винен оцет
1 с. л. брашно
1 щипка сол
за крема:
100 г захар
80 г краве масло (студено)
80 мл сироп от касис
4 яйца
4 големи портокала
2 лимона
4 с. л. нишесте
за сметаната:
300 мл животинска сметана
80 г бял шоколад
Ванилия 
за гарниране:
 боровинки и ягоди
Белтъците за основата, добре е да са със стайна температура, се разбиват на плътен сняг със солта, докато удвоят обема си. Постепенно, лъжица по лъжица, се прибавя пудрата захар. След това се налива оцетът, сипва се брашното и внимателно се разбърква с шпатула.  Дъното на тава се покрива с хартия за печене. Върху нея с помощта на голям ринг от белтъчния сняг се оформя кръг. В средата се прави лека вдлъбнатина – за крема и плодовете. Блатът се пече 1 час и 20 минути в загрята на 120 градуса фурна, почти се суши, без да се отваря вратата. Ако започне да става кафеникав, значи фурната е силна. Корите на портокалите и лимоните се настъргват, сокът им се изстисква и се смесват в касерола. Нишестето се разтваря в цитрусовия сок. Прибавят се яйцата, захарта, сиропът от бъз и сместа се разбърква добре, докато стане хомогенна.
Кремът се вари на тих огън, докато се сгъсти, като се бърка непрекъснато. Дърпа се от котлона, добавя се маслото и се разбърква, за да се разтопи. Кремът се оставя да се охлади. Разбърква се. 
Сметаната се разбива с ванилията, докато стане ефирна и пухкава. Към нея се добавя 50 г от накълцания шоколад. Кремът се разпределя върху охладения блат. Гарнира се със сметаната, отгоре се разпределят плодовете. Поръсва се с останалия шоколад.


Comments