Необходими продукти:
за основата: 250 г пудра захар 6 белтъка 1 с. л. бял винен оцет 1 с. л. брашно 1 щипка сол | за крема: 100 г захар 80 г краве масло (студено) 80 мл сироп от касис 4 яйца 4 големи портокала 2 лимона 4 с. л. нишесте | за сметаната: 300 мл животинска сметана 80 г бял шоколад Ванилия | за гарниране: боровинки и ягоди |
Белтъците за основата, добре е да са със стайна температура, се разбиват
на плътен сняг със солта, докато удвоят обема си. Постепенно, лъжица по
лъжица, се прибавя пудрата захар. След това се налива оцетът, сипва се
брашното и внимателно се разбърква с шпатула. Дъното на тава се покрива с хартия за печене. Върху нея с помощта на голям ринг от белтъчния сняг се оформя кръг. В средата се прави лека вдлъбнатина – за крема и плодовете. Блатът се
пече 1 час и 20 минути в загрята на 120 градуса фурна, почти се суши,
без да се отваря вратата. Ако започне да става кафеникав, значи фурната е
силна. Корите на портокалите и лимоните се настъргват, сокът им се изстисква и се смесват в касерола. Нишестето се разтваря в цитрусовия сок. Прибавят се яйцата, захарта,
сиропът от бъз и сместа се разбърква добре, докато стане хомогенна.
Кремът се вари на тих огън, докато се сгъсти, като се бърка
непрекъснато. Дърпа се от котлона, добавя се маслото и се разбърква, за
да се разтопи. Кремът се оставя да се охлади. Разбърква се.
Сметаната се разбива с ванилията, докато стане ефирна и пухкава. Към нея се добавя 50 г от накълцания шоколад. Кремът се разпределя върху охладения блат. Гарнира се със сметаната, отгоре се разпределят плодовете. Поръсва се с останалия шоколад.
Comments
Post a Comment