Skip to main content

Солена торта в мексикански стил

 

                                               Необходими продукти:
8 бр. пшенични тортили (26 см)
400 г червен боб от консерва
400 г заквасена сметана
300 г сирене „Чедър“
175 г крем сирене
50 г царевица от консерва
60 мл зехтин (+ за намазване)        
2 скилидки чесън
1 белен домат
1 ч. л. кимион на зърна
сол и черен пипер на вкус
за гуакамолето:
2 бр. авокадо
1 скилидка чесън                    
1 лайм
сол на вкус
за гарниране:
50 г закв. сметана
50 г чери домати

Чесънът се наситнява и се запържва в зехтина. Щом омекне, се прибавят доматът, нарязан на кубчета, отцедените боб и царевица. Подправя се с кимион, сол и черен пипер. Оставя се да се охлади. Заквасената сметана и крем сиренето се разбъркват. Овкусяват се със сол, стрития на паста чесън.

 Сиренето чедър се настъргва. Тортата се оформя с помощта на ринг за торта с диаметър 26 см. Поставя се една тортила, маже се с крема от сирене, разпределя се част от плънката и се поръсва с настърган чедър. Така се подрежда цялата торта, завършва се с тортила. Покрива се с прозрачно фолио, за да не изсъхва, и се прибира в хладилник за 4 часа. 

Авокадото се почиства и се намачква с вилица. Прибавят се стритият на паста с малко сол чесън. Гуакамолето се посолява и се овкусява със сок от лайм. Охладената торта се маже със сметана. Украсява се с гуакамоле, нарязани чери домати. Нарязва се и се поднася с останалото гуакамоле.  
        

Comments