Skip to main content

Зеле с леща на фурна

 Звучи наистина странно, но е страшно вкусно. 

Необходими продукти:
 600 г бяло зеле
 200 г леща
за доматения сос: 
600 г доматено пюре, 2 домата, дафинов лист
100 мл животинска сметана
1 морков, магданоз
2 скилидки чесън, джинджифил
1 ч. л. кориандър, куркума
1/2 ч. л. ким
50 мл зехтин, пармезан
Зелето се нарязва на едри ивици и се сварява в кипяща подсолена вода за около 5–6 минути. След това се охлажда. Лещата се сварява с дафиновия лист до готовност – за около 20 минути. Прецежда се под студена вода, за да се спре процесът на варене.  
 
 
 Джинджифилът, чесънът, морковът за соса се нарязват на кубчета. Запържват се в зехтина, докато станат златисти. Прибавят се подправките – кориандър, куркума и ким, слага се доматеното пюре и се оставят на котлона за около 15 минути. Накрая се сипва сметаната, подправя се със сол и черен пипер, кипва сссе, и се дърпа от огъня.
Готовият доматен сос се изсипва в купата с лещата. Разбърква се и се слага нарязаният на едро магданоз. Зелето се разпределя на дъното на съд за печене. Овкусява се със сол и черен пипер. Отгоре се изсипва лещата с доматения сос. Поръсва се с настъргания пармезан. Пече се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за около 40 минути.
 


 

Comments