Skip to main content

Бургаски солници

Ами направо не знам как да започна...:) Това беше една сложна разходка. Тръгнахме сравнително рано от Варна, водени от репортаж по БТВ предния ден. В репортажа се разказваше как от няколко години през България минава ято розово фламинго, което почива на територията на Бурските солници:) Розово фламинго, не вълнуващо, а свръх вълнуващо. Събота, 08:30 сутринта вече пътувахме. Бурските солници си мислех аз, колко да са големи, колко да е трудно, как няма да успеем:) Големи са, в техен обхват е и не малкото Атанасовско езеро...Отсега да кажа никаквооо фламинго и многооо обикаляне. За да обясня какво значи много обикаляне, за да хванем ''правилната'' отбивка по навигация бяхме на кръговото на входа в Бургас седем пъти, по-късно бяхме там още 6 или общо 13 опита :) Все пак към 13 часа стигнахме "уж" мястото, откоето трябва да минем за да излезем до "уж" мястото, където са прелетните птици:) Табели има минимално, а информацията, която дават си остана непонятна за четирима човека докрай.  Но пристигнахме, много красиво, моментално видяхме щъркел в дивото. Приказка.Естествено е напълно, напълно изоставено. Аз си носех гумени ботуши, които в края на деня мразех, след 20тина извървени километра с един номер по-големи ботуши е жив кошмар:) На всяка крачка след първоначалния ентусиазъм да стъпвам във всяка локва, кракът ми обикаляше ботуша и се блъскаше навсякъде :)Ад в търсене на фламинго. Някакви мили хора са направили подслон за няколко малки кученца и много уютен кей.

Много е красиво, пролетно време, ние ходихме началото на Април, още няма никакви буболечки:) Тръгнахме успоредно на езерото, но в един момент стана невъзможно да се върви и се върнахме към колата. Оттам отново лутане, разпит на колоездач, той съвсем ни обърка, стигнахме южни солници, северни солници, отчаяние стигнахме, докато не видяхме на главния път, супер невзрачна табела и бариера, което се и водело официалния вход на резервата:) Намира се непосредствено преди пресечката за тенис кортовете посока Бургас. Ако някой някога се чуди, да пише, ще дообяснявам :)
Бяхме на 4 тотално различни места, от красиво по-красиво:) Наистина си струва разходката, и тази необятна красота. Някой от местата са доста ветровити, но пак си струва.




Догодина пак :)

Comments