Skip to main content

Камчия за 3-ти Март

Това е втората река, вливаща се в Черно море, която показвам. Река Камчия, поредно удоволствие за кучето и за нас. Тази е най-голямата от всички и е много внушителна.  Местността е обявена за резерват и е защитена. Лонгозната гора,  богатата растителност и възможността за разходка с лодка правят място ужасно привлекателно за опознаване. Факт, който не знаех, но прекрасния бай Иван ни разказа, лонгозните гори в България  са част от маршрута на прелетните птици между Африка и Европа. Могат да бъдат видени редки и защитени видове. Червен щъркел, креслив орел, сокол орко, ястреб, както и 7 от общо 9те вида обитаващи Европа - кълвачи. От бозайниците могат да бъдат наблюдавани  сърна, елен, чакал, дива свиня, лисица, дива котка :)

И отново информация от Бай Иван, краят на Април - началото на Май месец, в топлите слънчеви дни, по изгнилите дънери и стърчащите корени на дърветата излизали костенурки бебета на припек..и било вълшебно. Ще се опитам да го заснема...още много малко остава:)))) Големи късметлии сме, на територията на страната има 4 лонгозни гори, които са изключително явление и абсолютна рядкост, в световен мащаб.


Това е гореспоменатият Бай Иван...много мил, толкова увлекателно и с любов разказа за реката. С огромна тъга спомена как никой не пази и се изхвърлят ужасно много боклуци...които си бяха доста видими и без да се споменават. Много бях доволна, защото за първи път правя обиколка на Камчия и се случи в сезон без комари, наистина късмет:) Не се колебайте, ако сте в района да посетите...официалната цена е 10 лв. на човек, но става пазарлъка..:)
И не знам, с тези боклуци....колкото и да е елементарно, не се спазва. Никой не се замисля колкооо много боклуци произвежда всеки един от нас, не може ли поне въпросните да се хвърлят на обозначените места...и да се радваме на националният празник на чисто :)

Comments