Варна е част от прекрасен фестивал посветен на качествената кухня. Restaurant Week се провежда два пъти в годината, в рамките на една седмица, подбрани ресторанти в съответните градове предлагат крайно изкушаващи, тристепенни менюта. Съчетани са доста умело, високо качество на кухня, майстор-готвачи, прекрасна атмосфера и впечатляващ интериор. Избрахме Marché, който се намира в морската градина. Топла, октомврийска вечер, прекрасно място, чаша две вино и много вкусна храна. Освен вкусна и доста по-различна от обичайната.
Шеф Петър Бураков бе подготвил необикновено меню. Впечатляваща на вид храна, с трудни за произнасяне имена:) Не успях да снимам всичко, това са част от двете безумно вкусни менюта.
Започваме с.... Amuse bouche: Яйце „моле“, в кора от билки и маслинови семки, велуте от диви гъби
Голяма, малка вкуснотия. Имам лично забележки към цвета на чинията, в която се сервира. Контраст липсва и снимката можеше да е достаа по-красива :)
Запечено „манури“ сладко от червен лук с черен трюфел, чушлета „пиперони“, ревен и месклун салатки
Това са двете основни, първо имаме: Еленско филе oтлежало в малиново вино, нар и хвойна, рагу от кладница и
салсифи, пюре от картофи „vitelotte“ чипс от земна ябълка, компот от
ревен с червени плодове и Филе от махи-махи с вариации от карфиол, глазиран патисон, велуте с хайвер „тобико“. Mахи-махи рибата беше омахана в доста кратък интервал от време. Това велуте с “тобико" хайвер беше ужасна наслада за сетивата. Може би най-любимият ми момент от вечерята.
Стигаме до шедьовърът на вечерта... Сладолед със сирене бри, брауни със сушени манатарки, англез с кестени. Звучи изключително странно. Аз се влюбих в англеза, дали се изразявам правилно не знам, но това сосче, с тези карамелизирани кестени и разтапящия се бри сладолед е уаау:) И браунито добре балансира с останалите сладки компоненти.
Това е другият десерт. Еклер с маскарпоне, бейлис, малиново кули, тофи крем, пате сабле. Не съм сигурна как да го коментирам и дали е необходимо.... Утре ще правя торта с маскарпоне, бейлис и боровинки. Моя идея, нищо няма да заимствам :))))))) Това представляваше нашата гурме вечеря по време на пандемия:) Прекрасни са ни впечатленията, въпреки това. Колебанията, които имахме дали да отидем, напълно неоснователни. Чакам с нетърпение да ни се случи отново :)
Повече за фестивала: https://restaurantweek.bg/


















Comments
Post a Comment