Skip to main content

Ден на поничката

 
Организирах си ден, бягство от диетите, посветен на въглехидратите и в частност на поничката :) Иска ми се да беше една :))) Много се повлиях от епизод на МастърШеф и нямах никакъв избор, освен да се опитам да повторя:) Реших, че ще се разходя до село, на гости на баба и дядо и там да се случва новата фиск идея. Разкош. Ентусиазмът на баба и дядо от изненадващото посещение беше неописуем, а аз пристигнах с всички продукти, апарат, статив и рецепта:) И се започна едно кулинарно суетене.
Рецептата, не е в никакъв случай трудна, но е леко пипкава и определено изисква търпение, като се започне от замесването на тестото до изпържването на поничките:)
 Това са необходимите продукти:
3 ч. ч. брашно - и поне още една за доомесването
1 яйце
3/4 ч. ч. прясно мляко
3 с. л. краве масло
7 г суха мая
2 с. л. захар
1/2 ч. л. сол
1 ч. л. захар за маята
1 ванилия
2 с. л. топла вода
олио за пържене на маслена баня
пудра захар за поръсване или течен шоколад или каквото си помислите :)
* Аз, лично хапнах и с кашкавал и домашна лютеница:)

Започваме първо с маята, тя се разтваря с 1 ч.л. захар в затоплена вода. Поръсва се с брашно и се оставя да шупне за 5-6 минути. Оставяме я настрана, в купа се смесват брашното, захарта, ванилията и солта (ние сложихме и малко канела, за експеримента). Прибавят се размекнатото масло, шупналата мая и яйцето. Разбърква се с ръка и на тънка струйка се налива млякото (баба го стопли, защото каза, че ще спомогне за успешното втасване на тестото). Трябва да се получи меко тесто, а нашето беше точно такова.  Поставя се в купа, покрива се с фолио и се оставя да втасва, докато удвои обема си. Примерно за 30 мин., във фурната на 50 градуса.

Докато чакахме тестото, баба направи домашни пържени картофи. Просто безумие. Категоричен Антидиета ден :)

След като сме изчакали достатъчно и тестото ни е готово, върху набрашнен плот се разточва с дебелина 1 см. С помощта на голям и малък ринг се изрязват кръгове. Аз нямах малък ринг и използвах капачка от 10 л. вода, ако нямате и голям ринг и чаша за кафе ще свърши работа:)  Първо се оформя големият, а с малкия се прави дупка в средата му. Тестото от малката дупка се разточва и отново се оформят понички. Оставят се да втасат за още 30 минути. Това е, пържат се на маслена баня, на средна температура, като се обръщат. Щом станат златисти се изваждат. Отцеждат се върху скара и се поръсват с пудра захар.
 
Освен пудра захар, ние ги похапнахме и с домашното ми сладко от череши, ликьор и босилек, което някога ще покажа :)
Продължам и с видео експериментите:)

Comments